Menu
0
Al meer dan 110.500 tevreden klanten!
Gratis bezorgd (in NL) vanaf € 100
30 dagen bedenktijd
Achteraf betalen of in delen mogelijk
04Apr2024
Wat is teakhout?

Wat is teakhout?

Teakhout, een van de houtsoorten die je terug kunt vinden in een industrieel interieur. Deze massieve houtsoort met dichte nerf kan uitstekend tegen vocht, waardoor die goed bestand is tegen schommelingen in vochtigheid en temperatuur. Wil je meer weten over teakhout? In dit artikel presenteren we je een aantal interessante vragen en antwoorden. Zo weet je meteen of teakhout qua stijl, duurzaamheid en eigenschappen bij jouw smaak past.

1.    Wat is teak?

Teak, oftewel teakhout, is een houtsoort die afkomstig is van de teakboom. In het Latijns kennen we deze boom ook als de Tectona Grandis. Het is een massieve houtsoort met een dichte en rechte nerf. Het is uiterst sterk en heeft weinig onderhoud nodig. Bovendien is het goed bestand tegen diverse omstandigheden, waaronder vocht en water. In tegenstelling tot diverse andere houtsoorten ‘werkt teak niet’. Het blijft er dus in de basis hetzelfde uitzien.

Teakhout betekenis: teakhout is hout dat afkomstig is van de Tectona Grandis.

2.    Hoe ziet teakhout eruit?

Teakhout heeft een oranjebruine ondertoon, met een net iets donkerdere rechte nerf. Althans in de basis, want doordat teak tegenwoordig in tal van landen ‘gekweekt’ wordt, zien we diverse variaties in de kleur en nerf. Dit maakt teakhout qua uitstraling erg divers. Teakhout in meubelen kan op tal van manieren afgewerkt zijn, glad en robuust. Ook wordt de kenmerkende ‘boomstam bijzettafel’ regelmatig gezien. In plaats van verticale planken uit de stam, wordt hierbij een horizontaal stuk robuuste teak boomstam gebruikt.

3.    Waar groeit teakhout?

Van oorsprong komt teakhout uit Zuidoost-Azië (vooral Indonesië), waar het nog steeds in het wild groeit. De teakboom kan zelfs een hoogte bereiken van 40 meter. De teakboom is gek op een warm en vochtig klimaat, en tegenwoordig zien we dat teakhout op grote schaal wordt aangeplant in tropische gebieden. Opvallend aan teakhout is dat het, door de manier van kweken / groeien en het precieze klimaat, steeds net wat qua tint, nerf en hardheid kan verschillen.

4.    Is teakhout duurzaam?

Teakhout is extreem duurzaam (duurzaamheidsklasse 1). Dat wilt zeggen dat deze houtsoort 25 jaar of langer meegaat, en er dan nog steeds goed uitziet. Belangrijk om te weten is dat het ene teakhout het andere niet is. Juist doordat er tegenwoordig veel geëxperimenteerd wordt met de kweek van teakhout, kan het variëren in hardheid en duurzaamheid. Hoe harder, hoe duurzamer wat dat betreft. In de basis is het in ieder geval uitstekend bestand tegen houtrot, verval en ongedierte, zelfs is niet-ideale omstandigheden.

5.    Wat is gerecycled teakhout?

Gerecycled teakhout is teakhout dat al eerder gebruikt is. Teak wordt van oorsprong veel gebruikt in de scheepsbouw (omdat het zo goed tegen vocht, weer en wind kan). Zodra het hout hergebruikt wordt, heeft het die authentieke en robuuste look. Bovendien is het door hergebruik uiterst duurzaam. Vaak is het wat donkerder en grijzer van kleur. Qua kwaliteit en prijs doet gerecycled teakhout niet onder voor nieuw teakhout.

6.    Waarom is teakhout zo duur?

Toegegeven, teakhout is zeker niet de voordeligste houtsoort. Het is eerder duur te noemen. Dat komt omdat het relatief traag groeit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mangohout, dat veel eenvoudiger te verkrijgen is. Teak begint daarnaast een steeds schaarsere houtsoort te worden, omdat er weinig plantageteak is en er in Azië veel gekapt is.

7.    Wanneer kiezen voor teak meubelen?

Teakhout meubelen zijn bijvoorbeeld een goede keuze voor in de badkamer, of andere ruimtes waar het relatief vochtig wordt. Dit omdat teakhout uiterst bestand is tegen vocht. Verder vinden veel mensen teakhouten meubelen erg mooi. Daar moet je dan wel de portemonnee voor trekken. Ben je gek op de uitstraling van teak, vind je het niet erg om meer te betalen en zoek je een meubelstuk dat jarenlang meegaat, ook in vochtige omstandigheden? Dan is teakhout echt iets voor jou! Mag een meubelstuk voor jou zo robuust mogelijk, met meer nerven, en wil je ook op de centen letten? Dan kies je wellicht liever voor mangohout meubelen.

Bij Rootsmann hebben we zowel mangohout als teakhout meubelen en accessoires in huis. Neem zelf eens een kijkje om te zien wat je het meeste aanspreekt!

Bekijk onze industriële houten meubelen!

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

    Word een Rootsfan! Blijf op de hoogte en ontvang de laatste nieuwtjes.

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief
    img
    img
    img
    img
    img
    img
    img
    img
    img

    Account aanmaken

    Een eigen Rootsmann-account is superhandig. Zo maak je je eigen verlanglijstje met je favoriete Rootsmannekes, zet je – hopla! – je nieuwsbrief-abonnement even aan of uit, pas je gemakkelijk even je gegevens aan, race je supersnel door het betaalproces, kun je altijd even terugkijken naar die kast die je twee jaar geleden bestelde en kun je supersimpel met ons kletsen. Over een bestelling of over het weer; wat jij wil!

    Registreren

    Recent toegevoegd

    Dat winkelwagentje van jou hè… die is HELEMAAL LEEG!

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.